Te-skola

Vad är egentligen skillnaden på svart te och grönt te? Och är rooibos verkligen te?

Tebladen plockas från plantan Camelia Sinensis och vidare processas bladen på olika sätt för att ge oss olika sorters te. Teproduktionen bygger hela tiden på ny skörd, vilket i sin tur förutsätter att klimatet och årstiden ger rätt mängd regn, sol och näring per säsong för att plantan ska ha en bra växtlighet och ge skörden en bra avkastning.

Svart te

 

Svart te är oxiderat, det vill säga att det har reagerat med syre på ett visst sätt. Tänk dig att du tar en tugga utav ett äpple, och sedan lägger äpplet åt sidan. Efter en stund så blir området där du bitit brunt, och just där det har blivit brunt smakar det ofta lite annorlunda. Det är en oxidation som har ägt rum, och samma typ av process används för att ge te olika karaktär. Oxidationen av te är det som mest påverkar färgen, från att det är färskt grönt nyplockat från busken, tills att det är svart.

Grönt te

Grönt te är plockat och sedan upphettat för att få bladet att vissna snabbt, och ”döda” all aktivitet i bladet. Efter detta rullas det, och till sist torkas. Grönt te kan därför sägas ligga mittemellan vitt te och svart te, när man tittar på processen.  Det gröna teet har fortfarande kvar plantans gräsiga, blommiga och friska toner.

Det viktigaste att ha i åtanke när det gröna teet ska bryggas är temperaturen på vattnet. Bryggtemperaturen bör ligga på 72 grader, vilket är strax innan tevattnet börjar sjuda. Detta ger en lättare extraktion (styrka på bryggningen) och en mildare, friskare smak på slutkoppen. Ett vanligt misstag är tyvärr att brygga grönt te på kokhett vatten, vilket ger teet en bitter smak.

 

Rooibos

Rooibos, är detta verkligen ett te? Nej, det är faktiskt en helt egen art – Asphalatus Linearis, en buske som växer nedanför Cederbergen i Sydafrika. Faktum är att växten faktiskt inte ens är besläktad med den vanliga teplantan, men trots detta brukar rooibos ändå förknippas ihop med "vanligt" te. 

Rooibos är naturligt fritt från koffein vilket gör att det går utmärkt att dricka sent kvällen. Det ger en fyllig kopp med god sötma. 

 

Bryggning och förvaring

  • 1-2 gram te per dl vatten = en dryg tesked te för en liten kopp.
    Två dryga matskedar te för 1 liter vatten (vanlig storlek på tekanna).

 

  • Svart te: kokande vatten 3-4 minuter.
  • Grönt te: 72-gradigt vatten 2-3 minuter.
  • Rooibos: kokande vatten minst 3-4 minuter.

 

Löste förvaras bäst i lufttäta förpackningar/kärl, mörkt, torrt och inte bredvid andra livsmedel med kraftig doft.